swe
fin


<<--

Vikaa Koneistossa?

Koneisto 2002 oli jälleen vuoden ehdottomasti loistavin tapahtuma elektronisen musiikin alalla Suomessa. Kokonaisuutta varjostivat ainoastaan pienet käytännön ongelmat. Accesss.org sai vastauksia Koneistoa kohtaan esitettyyn kritiikkiin festivaalin pääpromoottorilta Jaakko Parkkarilta. Jaakko kertoo myös muutamalla sanalla ensi vuoden Koneistosta.

accesss.org: Koneiston vieraat valittivat sisäänkäyntijärjestelyistä. Kerrotko miksi sisäänpääsy oli niin hidasta ja vaivalloista?
Jaakko: Sisäänpääsy oli todellakin hidasta ja se aiheutti pahimmillaan joillekin ilmeisesti jopa tuntikausien piinaavan odotuksen, jonka takia osa ohjelmasta jäi muutamilta huono-onnisilta näkemättä. Syy tähän oli Helsingin poliisilaitoksen operaatio huumeiden kiinnisaamiseksi. Operaatio oli kesäfestivaalien historiassa ennenkuulumattoman suuri. Sinipukuiset ystävämme velvoittivat portilla olevat järjestysmiehemme tutkimaan kaikki sisälle tulevat sangen perusteellisesti mahdollisten huumeiden varalta. Tämä luonnollisesti vei tuhottomasti aikaa ja aiheutti ongelmia vähän joka sektorilla.

accesss.org: Kameroita tai muita tallennuslaitteita ei saanut viedä sisään normaalista sisäänkäynnistä, mutta VIP-sisäänkäynnistä se onnistui. Miksi näin?
Jaakko: Itse en henkilökohtaisesti ole vastuussa näistä asioista Koneistossa, asia kuuluu ns. aluepäälliköllemme. Kamerakieltoa ei oltu asetettu ihmisten kiusaamiseksi, vaan syy tähän oli muutamien pääesiintyjiemme sopimuksissa, jotka edellyttivät meiltä kyseistä toimintaa. Ymmärtääkseni VIP-puolelta kameran sai tuotua sisään siitä yksinkertaisesti syystä, että kontrolli tällä portilla ei ole yhtä tarkkaa näissä asioissa kuin pääportilla. Kyseisestä VIP-portista tulivat sisään kaikki artistit, median edustajat, sponsorien edustajat sekä ns. VIP-vieraat. Yhteensä tätä porukkaa on reilusti toista tuhatta ja on ymmärrettävää, että näiden ihmisten sisäänpääsystä pyritään tekemään mahdollisimman joustavaa ja nopeaa.

accesss.org: Salien visuaalinen ilme dekoista screeneihin ja valoihin oli kokonaisuudessaan loistava. Miten tärkeänä näet visuaalisen puolen bileissä yleensä ja mitä mahdollisesti parantaisit?
Jaakko: Visuaalinen puoli on Koneistossa erityisessä asemassa ja voisin kuvitella, että vuosi vuodelta sen asema vain kasvaa. Kiitokset tästä loistaville kotimaisille ihmevelhoille. Erityisesti Katastro.fi ja VJ Micko tekivät jälleen upeaa työtä. Varmasti parannettavaa on aina, mutta asia ei kuitenkaan ole omaa erityisalaani, joten en edes ala tässä puimaan mitä asioita voisimme tehdä ensi kerralla vielä komeammin. Olemme joka vuosi pyrkineet löytämään tuotantobudjetistamme tarvittavat varat video- ja valopuolta varten ja samalla antaa alan parhaille osaajille vapaat kädet yhteistyössä omien graafikoidemme kanssa. Ja nykyään myös osalla artisteista on omat graffansa. Viimeksi yleistä hupia aiheutti Vilungin itse loihtimat todella maukkaat hässäkät Ooppeleiden keikan aikana. Nam. Lisää vain kaikkea vilkkuvaa!

accesss.org: Erilaisten artistien ja edustettujen tyylien runsaus on saanut suurimmaksi osaksi kiitosta. Koneisto on pyrkinyt tuomaan "mainstream"-piireissä tuntemattomampia artisteja esiin. Säilyykö linja samanlaisena?
Jaakko: Mikäli se on minusta kiinni, niin jatkossakaan ns. mainstream-musiikkia ei tulla missään nimessä Koneistossa kuulemaan. Koneiston halu pysytellä musiikillisesti UG:nä on suuri. Uskon myös, että tämä on pitkällä tähtäimellä myös taloudellisesti hyvä ja kestävä ratkaisu. Kaikki muut kesäfestivaalit ovat nykyään lähes poikkeuksetta toistensa kopioita ja tylsiä sellaisia. Olen varma, että valitsemamme linja on oikea ja kiinnostaa kasvavassa määrin yleisöä Suomessa ja varsinkin ulkomailla.

accesss.org: Lauantain väenpaljous oli joidenkin mielestä kestämätöntä. Voisiko musiikillisilla järjestelyillä tai muilla keinoilla jotenkin jakaa suuren määrän kävijöitä molemmille päiville?
Jaakko: Toki haluaisimme, että Koneisto olisi tulevaisuudessa loppuunmyyty molempina päivinä, heh. Lauantai on kuitenkin aina Koneiston historiassa ollut parempi päivä mitä kävijämääriin tulee. Olemmekin kallistumassa sellaisen vaihtoehdon kannalle, että suurin ns. "headliner"-nimi soittaisi jo perjantaina. Tämä tasoittaisi kävijämääriä luultavasti ainakin jonkin verran. Viime Koneistossa Kaapeli oli lauantaina todellakin niin täynnä, että heikompia alkoi heikottaa. Pyrimme luonnollisesti tekemään asialle jotakin; varsinkin ravintolakapasiteettia on saatava melkein puolet lisää. Yritin esimerkiksi itse Orbin aikana oluelle pääsalin ylätasanteelle. Huomasin tilanteen kuitenkin toivottomaksi. Yläbaarin portaiden eteen alakertaan oli jo muodostunut kymmenien metrien jono, puhumattakaan itse baarista. Väenpaljous on kuitenkin sellainen ongelma, jolle ei voi liikoja tehdä. Seinät tulevat aina vastaan. Kaapelin ulkoalueille olisi saatava pidemmät anniskeluajat ja muutenkin läpi yön jatkuvaa ohjelmaa. Tämä helpottaisi sisätilojen ahtautta. Loppujen lopuksi nämä ovat myönteisiä ongelmia. Parempi näin kuin se, että nurkissa surraisi vain muutama hassu valopää.

accesss.org: Ulkona tapahtumat ja anniskelu loppuivat aikaisin. Miksi näin? Muuttuuko asia mahdollisesti ensi vuonna?
Jaakko: Tämä johtui jostain Helsingin kaupungin järjestyssäännön pykälästä, jossa sanotaan, että ulkoalueilla täytyy lopettaa anniskelu iltakymmenen jälkeen. Koetimme saada tähän erityisluvan, mutta sitä ei meille sillä kertaa myönnetty. Tämä ihmetyttää minua turkulaisena, koska Turun Koneistossa saimme anniskella ulkobaareissa aina nollakahteen saakka ja se helpotti festivaalin onnistumista lähes kaikilla osa-alueilla. Koetamme luonnollisesti saada ensi Helsingin Koneistossa erityisluvan tähän pulmaan. Se lisäisi sekä viihtyvyyttä että turvallisuutta. Suomen lupaviranomaisista ei vain oikein aina ota selvää. Välillä tuntuu, että osa heistä harrastaa itsetarkoituksellista hajoita ja hallitse -politiikkaa, joka ei perustu tosiasioihin tai järkeen. Ja vuoden 2003 alusta anniskelulupiin yleisötapahtumissa tullaan noudattamaan yhä kireämpää linjaa. Odotan mielenkiinnolla mitä tapahtuu.

<<--


ma ti ke to pe la su
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
<< kesäkuu18 >>
House
Tekno
Trance
Hard House
Chill
D'n'B
Elektro
Oldskool
Psy
Muut
kaikki/pois
tänään
kes
hei
elo
syys
lok
mar
jou
tam
hel
maa
huh
tou
vko/kk
HKI
TRE
TKU
muut
now with: less calories
:: kalenteri
:: uutiskirje
:: viimeksi muutettuja
:: palaute

10.05.2005Red Bull Music Academyyn Seattleen etsitään osanottajia juuri nyt!
05.04.2005Ian Pooley@Helsinki Club 01052005
04.03.2005Braindance sykkii Kalliossa
17.08.2004RANK 1 SUOMEEN (www.rank-1.com) // BACKLASH 01
06.08.2004ISEA 2004
26.07.2004Uuden Musiikin Festivaali - UMF 6.-7.8.2004, Suomen Turussa
16.04.2004[reiv:]-klubi keskiviikkona 21.4
04.02.2004FINNISH CLUB AWARDS
18.11.2003Synchronicity lauantaina 22.11.2003
15.10.2003Aalto-livekokoonpano


ELIOT NESS // BEAT BOX
every wednesday 21-23
95.2Mhz @ Radio Helsinki

the technoshow on earth
www.radiohelsinki.fi
Mainosmyynti : http://www.whiterabbit.fi